برخی نکات حقوقی در تاسیس و ثبت شرکت

ثبت و تاسیس شرکت

تاسیس و ثبت شرکت

آیا شما تا کنون به فکر تاسیس موسسه یا شرکت بوده اید؟ آیا می دانید راه اندازی و یا تاسیس و ثبت شرکت چه مسیر سخت و در عین حال کاملا دقیق و حساب شده ای دارد؟ شاید برخی بگویند تاسیس شرکت کاری ندارد. چند فرم را تکمیل کرده و با مقداری مدارک که از قبل آماده کرده و یا آماده خواهیم کرد موسسه و شرکت خود را ثبت می کنیم و تمام.

باید بدانید موضوع تاسیس و ثبت شرکت یک موضوع اداری و سیستمی است. اگرچه همین کار هم خیلی ساده نیست و نیاز به دوندگی های فراوان دارد. اما مسئله مهم تر، آثار حقوقی، مسئولیت ها و تعهداتی است که به محض تاسیس شرکت، در قبال اشخاص حقیقی و حقوقی برعهده بانیان و اعضای هیئت مدیره خواهد بود. امری به مراتب پیچیده تر، دقیق تر و مخاره آمیزتر از موضوع تاسیس شرکت.تاسیس و ثبت شرکت

چه بسیار افراد که این موضوعات را بسیار ساده گرفته و برای خود دردسرهای فراوان ایجاد نمودند. برخی به دلیل سرسری گرفتن اهداف خود از همان ابتدا شکست را تجربه کردند و از گردونه خارج شدند. بسیاری نیز بی توجه به مسائل مربوط به حقوق تجارت، حقوق اسناد تجاری و مالی، حقوق قراردادها، حقوق بیمه، مالیات و کار، برای خود بحران آفریده و خود را در برابر سازمان ها و خیل عظیم سهامداران و یا طلبکاران ، بی پناه و بدون پشتوانه دیدند.

چه کار باید کرد تا بتوانیم از این مخمصه ها نجات پیدا کنیم؟

چه تدابیری بیندیشیم تا خود و خانواده و همکارانکان را با مشکلات فزاینده مواجه نکنیم؟

ما در اینجا در نظر داریم کمی در این باره صحبت کنیم.

حقوق شرکت

گام اول) محصول یا خدمات آماده برای عرضه داشته باشید

اولین موضوع قبل از تاسیس و ثبت شرکت آن است که بدانیم آیا واقعاً آماده ایم؟ آیا بر روی یک یا چند نوع محصول برای فروش در بازار و یا ارائه یک یا چند نوع خدمات خود را کاملاً مهیا ساخته ایم؟ در حقیقت هر کس ایده تاسیس و ثبت شرکت به سرش می زند، از چند سال قبل تجربیات فراوان در زمینه تولید محصول و یا ارائه خدمات به مشتری اندوخته است. در گام بعد به این فکر می افتد که این نوع تلاش را منسجم و دقیق در قالب شرکت به بازار ارائه نماید.

بسیاری از افراد قبل از اینکه به توان و قدرت خود فکر کنند یا اینکه بدانند چه نوع قابلیتی برای فروش محصول یا ارائه خدمت دارند ابتدا به سراغ ثبت موسسه و شرکت می روند و این یعنی ناکامی و مصیبت و ناتوانی در اتصال قطعات یک پازل.

تاسیس و ثبت شرکتگام دوم) افراد مشارکت کننده و مسئولیت آنان روشن شود

این موضوع از جمله مواردی است که موجبات شکست و ناکامی را فراهم آورده و موسسین شرکت را بعدها با مشکل مواجه می سازد. بنابراین لازم است از همان ابتدا مسیر درستی طی شود. بهتر است روشن نماییم چه کسانی می خواهند با یکدیگر مشارکت کنند. هر یک چه نقش هایی دارند . سهام هر یک تا چه میزان است. مسئولیت هر کدام تا چه اندازه است و …

بنابراین اولین پیشنهاد سازنده آن است که میان این افراد مشارکت کننده، قرارداد مکتوبی نوشته شود. تمام جزییات در قرارداد ذکر شود. و در صورت لزوم قرارداد را وکیل یا کارشناس حقوقی تنظیم نماید. حتی اگر نگارش این قرارداد چندین هفته هم طول بکشد ارزش این کار را خواهد داشت.

گام سوم) تنظیم قرارداد مشارکت

در گام سوم از تاسیس و ثبت شرکت باید در قرارداد مشارکت نکات بسیار زیادی را روشن نماییم. مهم ترین موضوعاتی که لازم است در قرارداد به آن اشاره شود عبارتند از:

  • هدف و فلسفه وحودی شرکت یا موسسه
  • طرفین قرارداد
  • موضوع و قلمرو فعالیت و حدود آن
  • سرمایه اعضا و آورده آنان و تقویم آن
  • میزان مالکیت و سهم اعضاء
  • تعهدات و مسئولیت ها (که لازم است بسیار دقیق و جز به جز نوشته شود)
  • مدیریت و تصمیم گیری(که باید فرایند آن روشن و شفاف باشد)
  • نحوه تقسیم سود و زیان (با فرض میزان آورده خواهد بود مگر آنکه تصمیمات دیگری که مورد توافق باشد در آن ذکر شود)
  • نحوه تنظیم و ثبت صورت جلسات (نحوه برگزاری جلسات، تعداد افراد شرکت کننده ، رسمیت جلسات و…)
  • انتقال حقوق و تکالیف(باید روشن شود در غیاب اعصای اصلی یا شرکاء آیا افراد دیگری می توانند تکالیف قانونی آنان را انجام دهند. که بهتر است در این مورد حتما همه چیز شفاف باشد)
  • نحوه ورود شریک جدید، افزایش سرمایه و تغییر در سهام
  • شرط محرمانگی و عدم افشاء اطلاعات(که باید به طور دقیق روشن شود چه مواردی باید محرمانه بماند)
  • عدم رقابت(باید روشن شود که شرکاء در خفا از دستاوردهای شرکت به نفع خود استفاده نکنند و فعالیت موازی راه نیندازند)
  • ثبت شرکت تجاری(در صورتی که شرکاء تمایل دارند در قالب شرکت تجاری کار کنند باید در قرارداد در مورد آن حتما توضیح داده شود تا خدای نخواسته یکی از شرکاء پنهانی و به نفع خود این کار را انجام ندهد)
  • ضمانت اجرا(باید روشن شود اگر هر یک از شرکاء قرارداد را نقض نماید چه برخوردی با وی باید صورت پذیرد)
  • مدیریت ادعا(باید تاریخ و زمان مشخص برای هر ادعایی ذکر شود تا در آینده اعصاء تصمیم نگیرند ادعاهایی علیه یکدیگر مطرح نمایند و تاریخ آن را به سال های قبل احاله دهند)
  • داوری(در هر قرارداد ذکر داور یا داوران می تواند به حل و فصل اختلافات کمک نماید)
  • اقامتگاه
  • مکاتبات
  • ضمایم
  • تعداد نسخ

گام چهارم)شخصیت شرکت

باید دانست به محض اینکه شرکت تاسیس می شود این شرکت یک شخصیت حقوقی مستقل ار اعضاء خود پیدا می کند. بنابراین دارایی شرکت با دارایی اشخاصی که آن را ایجاد کرده اند تفاوت خواهد داشت. بنابراین باید آگاه بود که بدهی شرکت هیچ ارتباطی با بدهی شرکاء ندارد. از این رو اموال و دارایی افراد مصون از طلب طلبکاران شرکت خواهد بود. بنابراین تاجری که به صورت مستقل فعالیت می کند در برابر طلبکاران خود پاسخگو بوده و اوال وی در معرض مصادره و توقیف قرار دارد. اما همین تاجر وقتی در قالب شرکت فعالیت می کند در زمان بدهی شرکت نمی توان اموال وی را توقیف نمود. همچنین اگر فردی طلب شخصی از تاجر داشته باشد نمی تواند اموال شرکت وی را توقیف نماید.

گاه پنجم)تعیین دقیق نوع شرکت

در قانون تجارت از انواع شرکت ها نام برده شده است. این شرکت ها هر کدام در فرایند تاسیس، ثبت ، اداره و مسئولیت شرکاء متمایز از یکدیگرند. بنابراین بسیار مهم است که موسسین و شرکاء از همان ابتدا معلوم نمایند چه نوع شرکتی را می خواهند به ثبت برسانند. در این خصوص لازم است معیارهایی در نظر گرفته شود تا بر اساس آن تصمیمات درست اتخاذ شود.

از جمله معیارها می توان به موارد زیر اشاره نمود:

نوع مسئولیت ها(محدود یا نامحدود)،

مثلاً شرکت سهامی باشد یا نسبی، تعاونی باشد یا تضامنی و ….

سهولت تاسیس

برخی شرکت ها فرایند تاسیس راحت تری دارند. برخی نیز مستلزم اخذ مجوزهای سخت و طولانی مدت هستند.

به عنوان مثال تاسیس موسسه غیرتجاری در برابر شرکت تعاونی و یا شرکت سهامی عام سخت تر است.

اداره راحت تر

برخی شرکت ها مثلاً با مسئولیت محدود بسیار راحت تر اداره می شوند. برخی پیچیده تر و سخت تر هستند . الزامات قانونی کمتری دارند مثل شرکت سهامی خاص.

اعتبار شرکت

هر چه معیارها و الزامات قانونی بیشتری بر یک شرکت تحمیل شود آن شرکت از اعتبار بیشتری برخوردار خواهد بود

در مورد شرکت ها و موسسات الزامات بسیاری وجود دارد که نمی توان به همه آن ها در یک مقاله اشاره نمود.

جا دارد در این مورد به منابع مختلف بویژه قانون تجارت مراجعه و تحقیقات بیشتری انجام پذیرد.

برای کسب اطلاعات بیشتر و برخورداری از مشاوره با وکیل شرکت با ما تماس بگیرید.

    نظرتان را بنویسید

    آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.*

    ارسال پیام
    Call Now Button