انواع مالیات و فرار مالیاتی

انواع مالیات

مالیات و تکلیف شهروندان

یکی از حقوق و تکالیف قانونی در مورد شهروندان هر کشور پرداخت مالیات است. مالیات انواع گوناگونی دارد. بطور کلی مالیات با بخش مهمی از شئونات زندگی آدمیان گره خورده است . در مبحث مالیات هم حقوق و تکالیفی بر عهده دولت ها است و هم شهروندان حقوق و تکالیفی در رابطه با پرداخت مالیات بر عهده دارند. در اینجا قصد داریم کمی در مورد مالیات به صورت جزئی تر بحث کنیم. همچنین بدانیم فرار مالیاتی در قانون با چه مجازات هایی همراه است.

مالیات و نظر قانون در مورد آن

برابر اصول مصرح در قانون اساسی وضع هر گونه مالیات مستلزم قانون است. یعنی نمی توان بدون آنکه قانون وضع شده باشد با تصمیم مقامات اقدام به اخذ مالیات از شهروندان نمود. البته در رابطه با قوانین مالیاتی می توان آیین نامه ها و دستورالعمل هایی را منتشر نمود تا جزییات مربوط به پرداخت و دریافت مالیات روشن باشد. در ایران قوانین متعددی در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده که تکالیف مالیات دهندگان را روشن ساخته است. قانون مالیات های مستقیم و قانون مالیات بر ارزش افزوده از مهم ترین قوانین مالیاتی محسوب می گردند.

انواع مالیات ها

مالیات و انواع آن

                                            مالیات و انواع آن

مالیات ها بطور کلی به دو دسته : مالیات های مستقیم و مالیات های غیر مستقیم تقسیم می شوند.

  1. مالیات مستقیم

مالیاتی است که به صورت مستقیم از درآمد و دارایی اشخاص حقیقی یا حقوقی دریافت می گردد. این نوع مالیات به دو نوع تقسیم می شود:

1.1. مالیات بر دارایی شامل مالیات بر ارث و مالیات حق تمبر

2.1. مالیات بر درآمد شامل مالیات بر درآمد املاک(اجاره یا نقل و انتقال)، مالیات بر درآمد مشاغل(کسبه و صنوف)، مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی(شرکت ها و مؤسسات)، مالیات بر درآمد اتفاقی.

      2. مالیات غیر مستقیم

شامل موارد زیر می باشد:

2.1. مالیات بر واردات

شامل مالیات بر : حقوق گمرگی، سود بازرگانی، ثبت سفارش کالا، واردات اتومبیل، حق ثبت

2.2. مالیات بر مصرف و فروش

شامل: مالیات بر ارزش افزوده و مالیات بر فروش شامل فروش فرآورده های نفتی، الکل طبی، سیگار و خودرو

مشمولین مالیات

مشمولین مالیات
مشمولین مالیات

برابر قانون، افراد و گروههای زیر مشمول پرداخت مالیات های مستقیم هستند:

  1. هر شخص ایرانی مقیم ایران نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران تحصیل می نماید.
  2. هر شخص ایرانی مقیم خارج یا هر شخص خارجی نسبت به درآمدهایی که در ایران تحصیل می نماید.
  3. هر شخص خارجی نسبت به درآمدهایی که بابت واگذاری امتیازات یا سایر حقوق خود و یا دادن تعلیمات یا کمک های فنی و یا واگذاری فیلم های سینمایی از ایران تحصیل می کند.
  4. کلیه مالکین نسبت به اموال خود واقع در ایران.
  5. شرکت های تجاری خصوصی
  6. کسبه و صنوف
  7. شرکت های دولتی
  8. کارکنان دستگاههای دولتی بر اساس میزان حقوق دریافتی( به استثنای کارکنان نیروهای مسلح)

اشخاص معاف از پرداخت مالیات مستقیم

  1. وزارتخانه ها و مؤسسات دولتی
  2. دستگاههایی که بودجه آنها بوسیله دولت تامین می شود.
  3. شهرداری ها
  4. نهادهای انقلابی دارای مجوز از رهبری

موارد معاف از مالیات بر حقوق

حق ماموریت

عیدی سالانه

مزایای غیر نقدی پرداختی به کارکنان

حق سنوات

حق ایام مرخصی استفاده نشده

فرار مالیاتی چیست؟

فرار مالیاتی به هر نوع تلاش گفته می شود که از طرف اشخاص اعم از حقوقی یا حقیقی صورت می پذیرد تا مالیات قانونی را نپردازند و یا کمتر از میزان مقرر در قانون آن را پرداخت نمایند.

مواد 192 تا 202 از فصل هفتم قانون مالیات های مستقیم در مواردی به موضوع کتمان، تاخیر و اظهارات خلاف واقع و فرار از مالیات و بدهکار مالیاتی اشاره نموده است. این موارد را می توان در مبحث فرار از مالیات مورد توجه قرار داد.

از جمله در ماده 192 به تاخیر در ارائه اظهارنامه مالیاتی اشاره نموده و مرتکبین را مشمول 30 درصد جریمه مالیاتی دانسته است. همچنین در ماده 193 به موارد: عدم تسلیم دفاتر ، ترازنامه و حساب سود و زیان اشاره نموده و جرایم 20 درصدی برای اینگونه مؤدیان مالیاتی در نظر گرفته است.

اما صریح ترین ماده قانونی، ماده 201 است که در آن به صراحت به فرار از مالیات اشاره نموده است. 

ماده 201- هرگاه مؤدی به قصد فرار از مالیات از روی علم و عمد به ترازنامه و حساب سود و زیان یا به دفاتر و اسناد و مدارکی که برای تشخیص ‌مالیات ملاک عمل می‌باشد و برخلاف حقیقت تهیه و تنظیم شده است استناد نماید یا برای سه سال متوالی از تسلیم اظهارنامه مالیاتی و ترازنامه و‌ حساب سود و زیان خودداری کند علاوه بر جریمه‌ها و مجازات‌های مقرر در این قانون از کلیه معافیت‌ها و بخشودگی‌های قانونی در مدت مذکور‌ محروم خواهدشد.

وکیل مالیاتی بهترین مشاور برای مؤدیان مالیاتی است

تا این جا به اجمال با موضوع انواع مالیات و فرار مالیاتی آشنا شدید. برای آنکه از نحوه پرداخت مالیات خود اطلاع درست حاصل نمایید بهترین کار مشورت با وکیل متخصص در امور مالیاتی است. برای این کار می توانید مقاله بهترین وکیل مالیاتی را مطالعه نمایید. یا اینکه از صفحه وکیل مالیات بازدید کنید.

    نظرتان را بنویسید

    آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.*

    ارسال پیام
    Call Now Button