تسهیل صدور مجوز کسب و کار

نشست 44 هیئت مقررات زدایی

مصوبات امیدوار کننده در خصوص مجوزهای کسب و کار

تسهیل صدور مجوز کسب وکار – یکی از نگرانی ها و مشکلات پیش روی صاحبان کسب و کار، پیچیدگی و طولانی بودن فرایند اخذ مجوز برای کسب و کارها است. این مشکلات در تمامی زمینه ها از مدت زمات پاسخگویی به استعلامات تا مقررات نسبتاً سخت برای اخذ مجوز ثبت علائم و اخذ مجوز کسب و کار را شامل می شود. خوشبختانه مدتی است هیئت مقررات زدایی و تسهیل مجوزهای کسب و کار تواسته است سلسله نشست هایی را در راستای کاهش فرایندهای اخذ مجوز برگزار و مصوبات خوبی را به تصویب برساند و دسگاههای مورد نظر را به کاهش فرایندها وادار نماید. در اینجا به مصوبات نشست 44 این هیئت نگاهی گذرا خواهیم داشت.

نگاهی به مصوبات نشست شماره 44 هیات مقررات زدایی و تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار

هیات مقررات زدایی و تسهیل صدور مجوز کسب وکار در راستای قانون اجرای سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی و در جهت رفع موانع تولید و رونق کسب و کار تشکیل شده است .

از همین روی مصوبات این هیات که برای تمامی دستگاهها لازم الاجرا می باشد، نقش چشمگیری در بهبود فضای کسب و کار دارد.

این هیات در چهل و چهارمین نشست خود در مورخ 26/ 8/ 99 مواردی را تصویب نموده است. نظر به اهمیت موضوعات مورد تصویب، در ادامه به بررسی برخی از مصوبات این جلسه می پردازیم:

اصلاح فرآیندهای ثبت علائم تجاری

 عدم نیاز به مجوز فعالیت برای ثبت علائم تجاری

در گذشته چنانچه شخصی متقاضی ثبت علامت تجاری بود، ابتدا می بایست مجوز فعالیت مربوط به حرفه خود را کسب می نمود. سپس با توجه به نوع فعالیت مورد نظر، نسبت به اخذ علامت برای آن اقدام می کرد. به عنوان مثال چنانچه شخصی متقاضی فعالیت در زمینه ثبت یک برند برای موسسه ای حقوقی می بود صرفا کسی میتوانست علامت را ثبت کند که پروانه وکالت داشته باشد و یا چنانچه شخصی متقاضی ثبت یک علامت برای محصولی لبنی بود می بایست مجوز فعالیت صنفی یا کارخانه ای مربوطه را ارائه می نمود.

بر اساس مصوبه اخیر، ثبت یک علامت تجاری توسط هر شخص بدون ارائه مجوز فراهم شده و هر کسی می تواند تا سقف یک علامت تجاری را برای خود برای یک دسته خدمت یا کالا ثبت نماید. توجه داشته باشید ثبت علامت تجاری بسیار مهم بوده چرا که قانونگذار حمایت های ویژه ای را از علائم ثبت شده به عمل می آورد.

دریافت مجوز ثبت علائم
دریافت مجوز ثبت علائم

وظیفه مرکز مالکیت معنوی برای تسهیل مصوبه مورد نظر

بر اساس مصوبه مورد نظر و برای عینیت بخشیدن به تسهیل صدور مجوز کسب وکار، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور (مرکز مالکیت معنوی)، موظف شده است ترتیبی اتخاذ نماید هر شخص برای ثبت علامت تجاری تا سقف یک علامت تجاری در یک یا چند طبقه مرتبط و برای یک دسته کالا  یا خدمت ، نیاز به ارائه هیچ مجوزی اعم از مجوز تاسیس یا بهره برداری یا امثالهم نداشته باشد.

تسهیل ثبت علامت تجاری با عناوین خارجی

مصوبه بعدی هیئت مورد نظر، حذف شرط ارائه کارت بازرگانی در هنگام ثبت علامت تجاری با عناوین بیگانه بود. تا قبل از تصویب مصوبات جلسه اخیر هیات مقررات زدایی و تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار،  ثبت علائم تجاری با استفاده از عناوین بیگانه ممنوع بود و در صورت درخواست چنین ثبتی شخص می بایست با ارائه کارت بازرگانی نسبت به اثبات این ادعا که استفاده از این کلمات برای علامتی است که در خارج از کشور میخواهد مورد استفاده قرار گیرد تلاش می نمود .

بر اساس مصوبه اخیر و به منظور تسهیل صدور مجوز کسب وکار هیآت برای ثبت علائم تجاری با استفاده از عبارات خارجی دیگر نیاز به ارائه کارت بازرگانی نبوده بلکه تنها شرط آن، الزام متقاضی به عدم عرضه این کالاها یا خدمات در داخل کشور می باشد. به عنوان مثال اگر کسی بخواهد علامتی را با عنوان مارکو ثبت نماید می بایست تعهد نماید که این برند را در داخل کشور استفاده نخواهد کرد و دیگر نیاز به ارائه کارت بازرگانی نیست.

مرکز مالکیت معنوی و وظیفه حذف شرط کارت بازرگانی

در این ارتباط سازمان ثبت اسناد و املاک کشور(مرکز مالکیت معنوی) موظف گردیده است ضمن درج عبارت الزام به عدم عرضه کالاهای مورد نظر در داخل کشور، در فرم اظهارنامه تقاضای ثبت(خوداظهاری)، شرط کارت بازرگانی را حذف کند.

کاهش زمان رسیدگی به اعتراضات

در راستای کاهش اعتراضات واصله به کمیسیون ماده 170 آیین نامه اجرایی قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری مصوب سال 1387 در خصوص اظهارنامه های علائم تجاری، طرح های صنعتی و…. مقرر شد کارگروهی در مرکز مالکیت معنوی تشکیل و اقدامات لازم را در این ارتباط به انجام برساند.

همچنین اتاق بازرگانی  موظف گردید کارشناسان متناسب با حجم اظهارنامه های علائم تجاری را در هر استان مستقر نماید تا نسبت به دریافت و ثبت اظهارنامه ها اقدام نمایند.

اصلاح فرایند ثبت اختراع نرم افزارهای رایانه ای

مرکز مالکیت معنوی مکلف گردیده است در ارتباط با نرم افزارهای رایانه ای که مشمول ثبت اختراع هستند از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات استعلام نماید و در صورت عدم پاسخ ظرف 15 روز از مراجع دیگر طبق اختیارات قانونی استعلام نماید.

اصلاح فرآیند اخذ پروانه استاندارد

بر اساس مصوبه اخیر و با هدف تسهیل صدور مجوز کسب وکار، از این پس اخذ پروانه استاندارد نیاز به ارائه گواهی ثبت علامت تجاری نداشته و متقاضی به صرف ارائه اظهارنامه ثبت علامت می تواند از اداره استاندارد درخواست بررسی و تنظیم گواهی استاندارد نماید.

اصلاح سقف زمانی استعلامات

در جلسه مورد نظر همچنین اغلب دستگاهها و سازمان های ذیربط موظف شده اند زمان پاسخ دهی به استعلامات را کاهش دهند.

همچنین برخی دستگاهها نیز موظف شده اند شیوه نامه های استاندارد، مستدل، شفاف و غیر قابل تفسیر را تدوین و به دبیرخانه هیئت مقررات زدایی و تسهیل صدور مجوز کسب وکار ارسال نمایند.

    نظرتان را بنویسید

    آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.*

    ارسال پیام
    Call Now Button