وکیل امور قرارداد

وکیل امور قرارداد

اهمیت وکیل امور قرارداد در شرکت های بزرگ

وکیل امور قرارداد و بهره مندی از دانش و تجربه وی یکی نیازهای اساسی در هر شرکت و مؤسسه بویژه در زمان  انعقاد هر نوع پیمان ، خرید و فروش، و…. می باشد. اینکه تا چه میزان باید بر نقش وکیل در قراردادها تاکید کنیم، بستگی به موضوع یا موضوعاتی دارد که قرار است در مورد آن قرارداد تنظیم شود. بدیهی است به هر میزان ارزش یک قرارداد افزایش یابد، ضرورت حضور وکیل قرارداد اجتناب ناپذیر خواهد بود.

فرض کنید قرار است شرکتی در باره احداث یک کارخانه و تولید قطعات کامپیوتری با تولید کننده مواد اولیه، قراردادی را تنظیم نماید. این قرارداد برای خرید مواد اولیه تنظیم می شود. حجم مواد اولیه بابت یک سال تولید نیز معادل، 100.000.000.000 تومان در نظر گرفته شده است. آیا چنین قراردادی که می تواند دهها عامل در آن نقش داشته باشد و لازم است انواع مسائل فنی و حقوقی در آن گنجانیده شود ، نیازمند بهره مندی از یک یا چند متخصص فنی، اداری و حقوقی نیست؟ قطعاً همینطور است.

اهمیت قرارداد در معامله میان اشخاص حقیقی

گاه میزان و ارزش یک قرارداد وقتی طرفین آن را اشخاص حقیقی تشکیل می دهند، در قیاس با شرکت های بزرگ چندان بالا نیست. اما وقتی تمام زندگی آنان در پای این قرارداد معامله می شود، پس نمی توان برای آن اهمیتی کمتر از قرارداد شرکت های بزرگ قائل بود. در این مورد نیز کمی جستجو در مورد وکالت در قرارداد می تواند ما را به سمت کسانی هدایت کند که تخصص اصلی شان تنظیم قراردادها است. این وظیفه عمدتاً بر دوش وکلا است. بنابراین می توان با قاطعیت گفت وظیفه ای که وکیل قرارداد انجام می دهد اهمیت فوق العاده دارد.

اهمیت وکیل امور قرارداد
اهمیت وکیل امور قرارداد

ضرورت حضور وکیل امور قرارداد در کسب و کارهای کوچک

در کسب و کارهای کوچک نیز ممکن است همه دانش و تخصص و سرمایه اندک بانیان، اساس تنظیم یک قرارداد خوب قرار گیرد. در اینجا نیز حضور یک وکیل امور قرارداد می تواند نقش تعیین کننده داشته باشد تا خدای نخواسته صاحبان کسب و کار از همان ابتدا در اثر ندانم کاری دچار خسران و زیان فاحش نشوند. بویژه آنکه در تنظیم  توافقنامه هم بنیانگذاران  و  پیمان نامه عدم افشا  این موضوع اهمیت خاص پیدا می کند.

نقش امضاء کنندگان در قرارداد

وکیل امور قرارداد بهتر از هر فرد دیگری می تواند در مورد محتوای یک قرارداد، مشاوره حقوقی بدهد. یا در صورت ضرورت ، خودش وظیفه تنظیم آن را بر عهده بگیرد. اما در قراردادهای میان شرکت ها و یا قراردادهایی که امضاء کنندگان آن در مورد یک موضوع کاملاً تخصصی آماده انعقاد هستند، نقش هر یک از طرفین معامله کمتر از نقش وکیل نیست. و لازم است آنان تمام جزییات را مرور کرده و در قرارداد بگنجانند. بدین ترتیب قرارداد را نسبت به هر نوع خطر و تهدید احتمالی، ایمن سازند. وکیل نیز در کنار آنان وظیفه تنظیم قرارداد ، متناسب با نیاز طرفین را بر عهده خواهد گرفت.

آثار تنظیم حقوقی یک قرارداد

وقتی شما متن یک قرارداد را با تخصص خود و دانش و بینش حقوقی وکیل امور قرارداد در می آمیزید قطعاً این کار می تواند خیال شما را از بیشتر لطمات و زیان های ناشی از انعقاد قرارداد آسوده سازد. ممکن است شما هزینه هایی را نیز برای این کار بپردازید اما اگر سری به دادگاههای حقیقی و کیفری بزنید و ببینید در اثر غفلت و یا سهل انگاری یکی از طرفین قرارداد چه مشکلاتی برایش پیش آمده و سال ها او را درگیر حضور در مراجع قضایی نموده، در چنین شرایطی هیچوقت ریسک نخواهید کرد و تنظیم هر نوع قراردادی را به افراد خبره واگذار نموده و مشکلات خود را به حداقل ممکن خواهید رساند.

قرارداد خوب حقوقی
قرارداد خوب حقوقی

برخی آثار  یک قراردادخوب

  • کسب بیشترین منافع و امتیاز از قرارداد
  • خودداری از فسخ بی مورد قرارداد و پیشگیری از ضرر و زیان ناشی از آن
  •  عدم نیاز به طرح دعوا و خودداری از حضور در مراجع قضایی
  • آسودگی خیال و پرداختن به امورات مهم دیگر
  • ایفای تعهدات طرف مقابل در بهترین صورت ممکن
  • در اختیار داشتن ابزارهای بازدارنده حقوقی در صورت هر گونه تخلف از قرارداد
  • پرهیز از طرح دعاوی مربوط به قراردادها

اهمیت بخش وظایف و تعهدات در قراردادها

قراردادها می توانند به دلایل گوناگون مشکلاتی را برای طرفین ایجاد کنند. یکی از مهم ترین بخش های قرارداد بخش مربوط به وظایف و یا تعهدات طرفین آن است. این بخش شاکله اصلی قرارداد را تشکیل می دهد. بیشتر تفسیرهای نادرست از قرارداد که منجر به فسخ و یا طرح شکایت یکی از طرفین می شود مربوط به این قسمت از قرارداد است. تفسیرهایی که می تواند ناشی از نگارش نادرست قرارداد باشد.

نحوه پرداخت مبالغ مربوط به قرارداد یکی دیگر از مشکلات رایج در قراردادها است که گاه یکی از طرفین را تا مرز ورشکستگی پیش می برد . در این موارد نیز لازم است نکات دقیق و جزییات مربوط به چگونگی و شرایط پرداخت در قرارداد ذکر شده و در هر مورد خسارت و ضرر و زیان ناشی از عدم پرداخت به موقع ذکر شود.

مکتوب نکردن قرارداد و آثار حقوقی آن

مکتوب نکردن قول و قرارهای طرفین در هنگام قراردادها، به عنوان مثال خرید و فروش یک ملک، گاه دردسر ساز می شود . حتی برخی افراد سودجو در نقش فروشنده ملک از این راه، خریدار ساده دل و نگون بخت را دچار مشکلات عدیده می نمایند. به عنوان مثال فرض نمایید قرار باشد روز خاصی خریدار و فروشنده ملک برای تنظیم سند رسمی در دفترخانه حاضر شوند. در آن روز فروشنده به دلیل افزایش قیمت ملک و بیم از دست رفتن سود بیشتر طمع کرده و با خریدار تلفنی تماس می گیرد و با بهانه های واهی به او می گوید چند روز بعد به دفترخانه مراجعه کند.

با این وجود همان روز خودش به دفترخانه مراجعه و از دفترخانه گواهی عدم حضور خریدار را دریافت می نماید. سپس به استناد این گواهی برای خریدار اظهارنامه فسخ قرارداد به علت عدم حضور در دفترخانه ارسال می کند. بدین ترتیب معامله را فسخ و راه ضرر و زیان احتمالی را بر خود می بندد. خریدار نیز از سودی که می توانست به دلیل افزایش قیمت ملک نصیبش شود محروم می شود.

در این مورد اگر وکیل امور قرارداد حضور می داشت مطمئناً از چنین پیشامدی جلوگیری می نمود و نمی گذاشت این هزینه بر دوش خریدار تحمیل گردد.

انواع موضوعات اختلاف برانگیز در قراردادها

در قراردادها، موارد اختلافی می تواند متعدد باشد از جمله مهلت قرارداد، داوری در قرارداد، نوع خدمات، نحوه ارائه خدمات، نوع مواد اولیه، کیفیت مواد و…. بنابراین در همه بندهای قرارداد احتمال سوء برداشت و اختلاف و حتی سوء استفاده وجود دارد. نمی توان هیچ بندی از قرارداد را بی اهمیت تصور کرد. در هر حالتی احتمال آسیب و خطا و ضرر و زیان وجود دارد.

داوری در قرارداد
داوری در قرارداد

داوری در قرارداد

یکی از موارد قابل اهمیت در قراردادها موضوع داوری است. در هنگام تعیین داور در قرارداد، بهتر است با وکیل مشورت لازم صورت پذیرد و حتی داور وکیل مورد وثوق طرفین باشد. اگرچه انتخاب داور ضرورتی به دانش حقوقی ندارد و با توجه به مفاد قرارداد می تواند جنبه تخصصی داشته باشد اما حضور وکیل قرارداد در نقش داور می تواند خلاء های حقوقی ناشی از اختلافات مربوط به قراردادها را به حداقل برساند.

مشاوره و خدمات مشاوره در قرارداد

گاه لازم است طرفین یک قرارداد با حضور در دفتر وکالت صرفاً در مورد برخی نکات با وکیل امور قرارداد مشورت نمایند. اگرچه این کافی نیست ولی در همین اندازه نیز می توان امیدوار بود قرارداد منعقده میان طرفین به خوبی پیش برود.

پرداخت هزینه های مشاوره در اینگونه موارد در قیاس با منافعی که بعدها برای طرفین حاصل می شود اصلاً هیچ است. بنابراین می توان گفت پرداخت حق مشاوره نوعی تضمین سود در آینده می باشد و نمی توان آن را هزینه تلقی نمود .

تعیین خسارت و اهمیت آن در تنظیم قراردادها

هنگام نوشتن قرارداد خوب ، به نکات متعددی باید توجه نمود . یکی از نکات، نحوه الزام به انجام تعهد و تعیین و اخذ میزان خسارت ناشی از عدم انجام تعهد است. این قسمت از قرارداد را می توان به شکل های مختلف نگارش نمود. از این رو لازم است وکیل امور قرارداد در تعامل با موکل خود نسبت به تنظیم این بخش اقدام و  بهترین مدل را برای نگارش قرارداد در نظر بگیرد.

برخی نمونه های درج شده در یک قرارداد، برای جلوگیری از تخلف 

گاهی به علت اینکه در قرارداد پیش بینی لازم برای جلوگیری از ضرر و زیان ناشی از انجام به موقع تعهدات یکی از  طرفین صورت نگرفته، ممکن است طرف دیگر دچار ضرر و زیان شود. حتی نتواند اقدام بازدارنده انجام دهد. در این موارد بهتر است قرارداد بگونه ای تنظیم شود که در صورت خودداری طرف متعهد، طرف دیگر براحتی بتواند اولاً از بروز چنین مشکلی پیشگیری نماید و ثانیاً در صورت بروز تخلف، براحتی طرف دیگر را به پرداخت خسارت وادار سازد. موارد زیر نمونه هایی از درج عبارات خاص در قرارداد است که می تواند از بروز خسارت جلوگیری نماید.

نمونه های بازدارنده در قرارداد
تخلف از قراردادها
تخلف از قراردادها
  • درج عبارت اختیار انجام کار از سوی طرف اول قرارداد با هزینه خود و دریافت آن از طرف دوم(در مواردی که طرف دوم از انجام کار خودداری می کند).
  • در نظر گرفتن میزان خسارت روزانه برای تاخیر در انجام کار و ادامه آن تا زمان انجام تعهد
  • اختیار انجام کار از سوی طرف اول قرارداد و در عین حال پرداخت غرامت بابت هر روز تاخیر
  • در نظر گرفتن مبلغی معین برای عدم انجام تعهد در قرارداد
  • پیش بینی حال شدن اقساط مربوط به قرارداد در صورت تاخیر در یکی از اقساط
  • درج عبارت دریافت خسارت تاخیر به صورت درصدی تا زمان پرداخت اصل بدهی

وکیل کسب و کار، وکیل شما در تنظیم قرارداد

اگر در هر مرحله از تنظیم و انعقاد قرارداد در خصوص کسب و کار خود هستید بهتر است قبل از دست زدن به امور خطرناک و جبران ناپذیر مشاوره با وکیل کسب و کار  را در سرلوحه کارهای خود قرار دهید. وکیل کسب و کار در اسرع وقت و در بهترین شرایط می تواند در پشتیبانی از شما نسبت به ارائه مشاوره و یا تنظیم قرارداد راهنمایی و مشاوره لازم را ارائه نماید. بنابراین بهترین کار تماس با وکیل کسب و کار است.

 

    نظرتان را بنویسید

    آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.*

    ارسال پیام
    Call Now Button